Når man har en hjemmeside, så er hastighed altid vigtigt. Det er vigtigt med en hurtig hjemmeside, så brugeren ikke mister interessen mens hjemmesiden loader. Det er dog lige så vigtigt ift. SEO, da en langsom hjemmeside vil skade dine placeringer i SERP.
En af de store hastighedsdræbere i WordPress er plugins. Jo flere plugins du har, jo langsommere vil din hjemmeside ofte blive. Dog er der mange ting som ikke virker perfekt i WordPress out-of-the-box. Derfor bør du nøje overveje hvilke plugins der er vigtige for din hjemmeside.
Herunder finder du min gennemgang af vigtige plugins. De fleste plugins dækker et bestemt område, som det er vigtigt for dig at have styr på. Jeg lister det bedste plugin, som jeg kender for området. Der kan dog godt være andre plugins der er lige så gode. Kender du et plugin, som du syntes er bedre end det plugin jeg foreslår, så skriv meget gerne en kommentar under artiklen.
Spam kommentarer
Spam er ikke kun noget du modtager i indbakken. Har du en WordPress hjemmeside, så vil der løbende komme spamkommentarer til dine blogindlæg. Ofte så mange at det er helt umuligt at rydde op i manuelt. Derfor bør du installere pluginnet:
Akismet
Med det plugin, så vil stort set al spam forsvinde automatisk. Der vil fortsat komme enkelte spamkommentarer igennem, men det er så få, at du sagtens kan fjerne dem manuelt.
SEO
Med ”Yoast SEO” pluginnet bliver det langt nemmere at få en søgemaskine venlig hjemmeside. Få styr på title-tag og meta-tag. Angiv et fokussøgeord og pluginnet giver gode råd til at optimere din artikel ift. dette ord. Derudover kan pluginnet give dig gode råd til at forbedre din tekst. F.eks. gode råd om at opdele i flere afsnit eller skrive kortere sætninger.
Hastighed
Jeg skrev tidligere at flere plugins giver højere hastighed. Det passer dog ikke altid. Du skal nemlig bruge et plugin til at forbedre din hastighed. Her er der flere populære muligheder at vælge imellem. Blandt de meste populære valg er ”W3 Total Cache” og ”WP Super Cache”.
På mit website www.hurtiglan.dk bruger jeg dog ”WP Rocket”. Dette er et super lækkert hastighedsplugin, men desværre ikke gratis. Foretrækker du gratis, så er ovenstående 2 plugins blandt de mest udbredte og mest roste plugins på markedet.
Sikkerhed
Alle websites kan hackes, så du kan ikke sikre dig 100%. Men bruger du WordPress out-of-the-box og har du evt. plugins der ikke opdateret til nyeste version, så lever du livet på kanten. Der foretages mange hackerangreb hver dag, og størstedelen af disse støvsuger nettet for de nemmeste ofre. Derfor skal du installere et sikkerhedsplugin, så du ikke længere hører til gruppen af nemme ofre.
Mange ting kan ændres ift. standardindstillingerne i WordPress. Eksemplevis er database prefix altid wp_ som standard. Login siden er wp-login.php. Ved at ændre disse ting til noget man ikke umiddelbart kan gætte, så har du allerede højnet sikkerheden betragteligt. Dette kan et sikkerhedsplugin gøre for dig automatisk, så du f.eks. ikke selv skal rode med omdøbning af tabeller i databasen.
Et rigtig godt sikkerhedsplugin, som jeg bruger på de fleste af mine WordPress sider er ”iThemes Security”. Pluginnet er gratis men kan opgraderes til en betalingsudgave. Gratisversionen er dog super god, og den kan fint få dit website blandt de mere sikre på nettet.
Backup
Uanset hvor god sikkerhed du har, så er det vigtigt med backup. Alle websites kan hackes. Desuden kan du komme ud for at din webhost går ned eller måske går konkurs. Går din webhosting udbyder konkurs, så får du med 99% sandsynlighed ikke dine data tilbage. Dette er sket for flere udbydere igennem tiden i Danmark.
En god backup skal naturligvis ikke ligge på samme server som selve websitet. Derfor bør backups automatisk blive flyttet til skyen, som f.eks. Dropbox. Der findes mange plugins til dette formål. Nogle er gratis og andre koster penge. Personligt bruger jeg ”BackupBuddy”. Det er et betalingsplugin, men det er efter min mening pengene værd.
Billeder
Der er ikke noget der kan dræbe hastigheden på dit website som tunge billeder. Måske sørger du allerede for at optimere dine billeder, så de fylder så lidt som muligt, men ofte kan der gøres endnu mere. Jeg bruger ”Kraken Image Optimizer” på mange af mine WordPress sider. Det bruges bl.a. på autohjælpinfo.dk og danske-fragtpriser.dk. Dette plugin går automatisk ind og optimerer dine billeder, hver gang der uploades billeder. Når først pluginnet er installeret og dine eksisterende billeder er optimeret med pluginnet, så skal du ikke længere tænke over dette. Du skal dog tage stilling til optimeringsgraden inden du bruger pluginnet første gang. Her kan du vælge ”Lossless” eller ”Intelligent Lossy”. Med Lossless holder dine billeder fuldstændig kvaliteten. Til gengæld kan billedet ikke komprimeres nær så meget, som med Intelligent Lossy. Ved Intelligent Lossy kan dine billeder godt miste lidt kvalitet, men ikke noget der er umiddelbart synligt. Her bliver billedet komprimeret langt mere og dette højner hastigheden på din hjemmeside betragteligt. Derfor vil jeg anbefale dig at benytte Intelligent Lossy.
Bemærk dog at Kraken Image Optimizer er et betalingsplugin. For langt de fleste kan man dog nøjes med den mindste pakke, som koster 5 USD/måned. Dette er efter min mening en meget lav pris for de markante hastighedsforbedringer, som dette plugin kan skabe.
Et alternativ til Kraken er ShortPixel Image Optimizer der virker på samme måde som Kraken. Jeg bruger ShortPixel Image Optimizer på blandt andet billiglan.dk og lanemuligheder.dk